tirsdag 31. juli 2012

Værøy gamle handelsted / RånesgårdenDette er et hus som i mange år har stått tomt.  Det har stått urørt etter siste eier som jeg såvidt kan huske. Han het Olav Rånes. Min mor kokte av og til middag til han, og vi var noen ganger med henne hit. Jeg husker dette huset som gedigent og spennende, men den gang var ikke alle rommene tilgjengelige, så stuene ble en slags hemmelighet som vi ikke fikk se.


IMG_7216 (640x448)


I dag er dette huset kjøpt av en Værøymann, som jeg faktisk gikk ni år på skole sammen med. Han har kjøpt hele huset, pluss en brygge, en butikk og et poståpneri som eierne av dette huset bestyrte i gammel tid.
Huset er restaurert og tatt vare på. Brygga og butikken er under restaurering. Jeg tok ganske mange bilder herfra, så jeg må dele de opp i flere innlegg.


IMG_7218 (640x427)


Da vi kom inn i huset var det en deilig varme fra ovnen i kjøkkenet.  Vi var 10 stykker fra familien som var der, og det var en utfordring å få med alt av interiøret uten 3 eller flere familiemedlemmer, men kjøkkenet hadde en koselig atmosføre med bondemøbler , denne flotte ovnen, filleryer på gulvet og koselige vevde løpere på bord og benker.IMG_7223 (427x640)IMG_7221 (414x640)


Det eneste moderne utstyret på kjøkkenet er en varmtvannsbereder med krane og en elektrisk komfyr av eldre dato. Ellers var alt som i gamle dager. legg merke til vannpumpen ved siden av vasken.
Ved siden av kjøkkenet var det et stort spiskammers med diverse utstyr, kopper og kar, som både jeg og andre bloggere ville ha blitt svært begeistret for å ha. Men det beste er, at det blir tatt vare på, og det blir det her.


IMG_7224 (640x427)Fra et hjørne i spisestuen. Rommet var malt i en dempet grønnfarge med et ganske rødt gulv, som ga en spennende kontrast.  Mye av interiøret i begge stuene gikk i rødt, og ellers tok puter og annet nips opp den kvikke fargen fra gulvet.IMG_7226 (427x640)


Spisebordet i stuen var dekket av en heklet duk og pyntet med masse glass og krystall, og vi fikk nesten en høytidelig stemning når vi kom inn i rommet.
Alle vinduene i 1 etg hadde blondegardiner, slik det ofte var i gamle dager. Jeg må si at besøket i dette huset er en av sommerens høydepunkter ved siden av bruket vi har kjøpt med et hus fra samme tidsepoke. Her fikk jeg mange idèer. Det skal iallefall være sikkert.

3 kommentarer:

 1. Ja der var det mye ideer å hente for deg som skal pusse opp et fint gammelt hus.
  Så mange flotte detaljer. Men hva er det som står på golvet ved komfyren? Er det en gammel varmtvannsbeholder?
  Kjempeflott.
  Ønsker deg ei riktig god uke der nord :)

  SvarSlett
 2. oy her var mange skatter ! dette skulle jeg også gjerne opplevd;))
  klem fra Eli:))

  SvarSlett
 3. Her var det mye inspirasjon både i kjøkken og stuer, artig å se at de hadde sofaene i hjørnet slik som farfar hadde det i farfar-huset.

  Fortsatt god sommer til deg :))

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.