mandag 21. januar 2013

Jeg trenger litt hjelp

 

 

Fra dere som har erfaring med bygningsvern, eller andre som har kunnskaper eller bare en mening om valg av farger. Alt er av interesse.

 

IMG_7413 (640x427)

På bildet ser dere hvordan rominndelingen på Begheim har vært. Det grønne gulvet   har en rødfarge under seg som likner på det røde gulvet. Og under den lys rosa veggfargen er en dypere, slags gammelrosa farge. Rommet har vært stue.

Det okergule gulvet er også en stue, og her er veggfargen en lys, lys, grønnfarge, som nesten vipper over i gult.

 

IMG_7455 (640x427)

Vi har hvert litt fram og tilbake når det gjelder farger. Skal vi ha nøytrale lyse, eller skal vi våge oss utpå med farger. Jeg hadde egentlig sett for meg en blåfarge på kjøkken/ spisekjøkken og en lys grønnfarge på stuene.

Inspirasjon fra denne reportasjen i Bolig Pluss ga meg idèen til farger. Bare at jeg ville gjøre omvendt. Blått på kjøkken og grønt i stuen

 

01234

Bildet hentet fra boligpluss.no. trykk på bildet for å se reportasjen.

Så leste jeg i siste utgave av Norske Hjem at gamle hus var fargerike, og at det kan være lurt å ta vare på de opprinnelige fargene.

Og det er nå jeg blir frustrert. Jeg må reorganisere hele hodet.For på Bergheim ser det ut til at hvert rom har hver sin farge både på vegg og gulv. To stuer er slått sammen med et vindfang og blitt til en stue.

Kjøkkenent blir spisekjøkken og en del av det som til nå har vært i stuen blir kjøkken. Altså blir det to større rom istedet for 5 små. Veggene er revet fra før, ellers hadde vi nok ikke delt rommene. En vegg må vi sette opp igjen, siden den har bærefunksjon.

Spørsmålene blir:

 • Skal jeg male gulvene i en av fargene som finnes fra før ?
 • Hvilken ?
 • Eller skal jeg male alle gulvene i samme farge ?
 • Lys/ mørk ?
 • Kan jeg ha to farger ( grønn/gammelrosa ) i et rom (stuen) og samtidig ha en mørk tømmervegg ?
 • Hvis vi går for en av gulvfargene som vi har funnet, hvilken passer best ?
 • Hvordan kan jeg med så mange farger samtidig bevare eller skape en helhet og balanse i interiøret ?
 • Skal jeg tenke helt nytt og heller gå for nøytrale farger evt i ulike nyanser for å skape større romfølelse ?

 

Vi skal bevare tregulvet og male det. Vi skal også reparere taket og de veggene som er panelt. Matrialene er snart 100 år gammel og har overlevd både vannlekasjer og utallige renoveringsprosesser.

 

IMG_8299 (640x542)

 

Taket er ingen problem når det gjelder farger. Her blir alle malt hvit. Men gulv og vegger har gitt meg litt å tenke på. Hva syns dere?

8 kommentarer:

 1. Har dessverre ikke så mange råd å kommer med når det gjelder farger i gamle hus. Men jeg likte veldig godt fargene på bilde fra den reportasjen. Jeg hadde nok valgt det jeg liker mer enn hva som var vanlig i gamle hus.
  Men nå er ikke dette mitt hus eller min avgjørelse.
  Håper dere finner farger og løsinger som dere kan trives med ei stund.
  Ønsker deg ei herlig uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er jo redd dette kan bli et sammensurium av farger, slik det ser ut som det engang var. En annen idè jeg har er å bruke de fargene på evt soverom og andre rom i huset, og så bruke de fargene fra reportasjen i Boligpluss på stue og kjøkken...

   Slett
 2. Her var det endel farger før vi startet oppussing. Gangen vår var grønn, med røde lister og brunt gulv. Stua, før min far pussa opp, var syrinlilla, med brunt gulv.. Salen hos oss er mørk blå. Vi har akkurat malt stua fra gul til hvit. Det jeg merker er jo at den virker veldig mye større. Her males alle rom i lik fargepalett, unntatt barnerommene og gjesterommet. Vaskerommet og spisskammers får nok en blålig farge. Utrolig vanskelig med farger og gamle hus.. Men jeg tenker sånn at selv om vi bor i et gammelt hus, så MÅ vi ikke gjøre alt likt som det har vært! For da setter jo ikke vi vårt preg på huset og gården :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen yakk for svar. Godt tenkt. Bi er jo også inne på dette med at vi skal jo LEVE i huset. Og leve MED det. Og for mange farger krever endel også ift farger på møbler.

   Slett
 3. Hei Heidi, ikke lett dette her. Selv ville jeg tenkt helt nytt, når jeg ser på det øverste bildet er det mye "rot" med mange farger. Jeg ville satset på like gulv, tak, og litt forskjellige farger på veggene, som bildet fra Boligpluss, rolig og behagelig. Det viktigste er at du tar det du liker, følg magefølelsen, alltid best. Ha en fin uke, klem fra Mona.

  SvarSlett
 4. Hei igjen Heidi.
  Jeg er veldig enig med Kreoline over her, jeg ville hatt like golv om de er mørke eller lyse kommer an på hva du liker best. Har du vært innom bloggen Fattighuset? Der har vernemyndighetene satt føringer for eierne når det gjaldt farger og de har brune golv, fint det også :-)
  Og du, jeg synes den gulgrønne fargen i stua di var nydelig, ikke så mange som har den fargen heller så jeg ville helt klart gått for den i stua. Hva er de opprinnelige fargene i kjøkkenet da? Og hvis du liker den gammelrosa fargen i stua så kunne kanskje den være fin i kjøkkenet? Bare en tanke ;-) Rosa og grønt kan bli fint, blått og grønt også så klart :-)
  Håper jeg ikke forvirret deg enda mer, jeg vet hvordan det er, ikke lett å bestemme seg alltid :-)

  SvarSlett
 5. Bildet fra det blå rommet er nydelig. Det blir min inspirasjon! Ellers så finner jeg mye inspirasjon på bloggen Livslyst. Har du besøkt den?

  Hilsen Åsne

  SvarSlett
 6. og forresten, du maler vel ikke over tømmeret, det er jo helt fantastisk som det er. ;-)

  Åsne

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.