mandag 25. februar 2013

Om å ta i et tak.

 

 

En ting som jeg har lært meg med blogging med åra, er at det første bildet er avgjørende for hvor mange som titter inn i bloggen. I dag skal jeg egentlig blogge om tak, men jeg må ha et “invitasjonsbilde” først.

Og i dag er det av “bondekroken” som jeg laget meg etter et besøk på en kjekk bruktbutikk på Rørvik. Der fant jeg bl.a tre nye krushunder til samlingen min.  Men alt dette skal jeg komme tilbake til seinere.

Nå er det taket.

 

IMG_9035 (640x639)

Her er taket i den ene stua, etter at vi reiv ned takplater. Bordplankene i taket var for å lektre opp , og var sprikret fast i taket med store spiker.

 

IMG_7332 (427x640)

 

Det samme taket etter restaureringen. Det som er gjort er at vi har skrapt taket for gammel spakkel og løs maling. Deretter er det vasket først i salmiakk, så i rent vann. Så grunnet vi med heftgrunn. Både på grunningen og malingen brukte bi kost. Taket er tildligere malt med kost og vi ville ha det gamle utrykket så vi gjorde det samme. Etter grunning fylte vi acrylmasse i alle hull og i sporet mellom alle panelbordene.

Deretter malte vi med Lady interiør, glans 40 i fargen eggehvit.

På førbildet er det et tydelig merke på at det har vært en rosett i taket. Kanskje en taklampe, men vi tror det har vært en rosett. Så det skal vi ha opp igjen. Så nå starter den store rosettjakten

 

IMG_9020 (452x640)

På bildet under ser man hele taket med rominndelingen slik den engang var. Til høyre hjørne skimtes det som blir kjøkken. Også der er taker restaurert. Tømmeret som vises i taket skal pusses og males i samme farge som taket. Det er deler av de gamle tømmerveggene som var revet.

 

IMG_9022 (640x601)

Det var fantastisk å bli ferdig, og nå begynner det arbeidet som  kommer til å gjøre utslag nemlig vegg og gulv. Etter at taket i stue var ferdig feiret vi med en god middag, kaffe og et glass portvin. Men…

IMG_9046 (479x640)

Søndag, like før vi skulle dra hjem ble vi nysgjerrig på loftet. Det klødde i fingrene så vi reiv opp hele gulvet fjernet plater på vegg og noen litt av taket og her fant vi enda mer gammelt panel og et herpet tregulv, men også det kommer i et annet innlegg. dette hadde vi verken planlagt eller satt av tid til, men som jeg har nevnt. Å restaurere gamle hus kan av og til være en skattejakt etter tidligere historie, og det har det jaggu vært med dette huset.

Nå er det Mandag, ny uke med jobb, praksiss og fagoppgave. Og med det vil jeg ønske alle en riktig fin Mandag og uke.

6 kommentarer:

 1. Masse jobb- men fint blir det :)

  Så moro at dere fant ennå mer av det fine gamle treverket :)

  Ønsker deg en fin uke med alle dine oppgaver

  Klem fra Monica

  SvarSlett
 2. Så flott det er blitt, og så flink dere er å ta i et tak.
  Det må være litt av en jobb.
  Ønsker deg en flott dag.
  Klem

  SvarSlett
 3. Som dere står på.
  Kan tenke meg det er godt å være ferdig med takene nede i stua.
  Er jo er slitsom jobb å male tak. Kommer til å bli flott med en
  rosset i taket.
  Og ja, første bilde er viktig i et innlegg.
  Ønsker deg ei herlig uke :)

  SvarSlett
 4. Jeg kom bare lige forbi.
  Noget af et stykke arbejde i er i gang med.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god mandag.

  SvarSlett
 5. Åååå -herlige bilder!! Fantastisk jobb dere gjør! Ønsker meg det samme selv! :)
  -Mari

  SvarSlett
 6. Hi hi, lot meg lokke av det fine bildet ditt jeg ja, men jeg er jo interessert i oppussing og maling av gamle tak også jeg da ;-) Nydelig fint blir det ihvertfall. Så heldige dere er som finner det opprinnelige panelet såpass helt og intakt bak plater og nyere panel. Hos oss er det bare på mørkloftet vi gjør det, ellers er det gamle tømmervegger her, fint det også da, men skulle gjerne funnet litt mer panel. Og slike skattejakter er så morsomme, hadde en raptus på et rom på mørkloftet før jul jeg også men det har jeg helt glemt å blogge om, det kommer nok en gang det også :-)) Gleder meg til å se hvilke farger du har valgt til vegger og golv etter hvert :-))

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.