tirsdag 16. april 2013

Gamle tregulv

 

 

…skal man ta vare på, nesten uansett stand. I gamle dager snudde man gulvet når det var nedslitt. Så var det så godt som nytt igjen.

 

_MG_9602 (640x615)

 

Vi slipper heldigvis det da, for gulvet ser ganske bra ut. men det er jo preget av sine 100 år, selv om det i de siste 40 år har ligget i mørke under plast, papp, parkett og belegg. Men altså ganske bra bevart.

 

IMG_9589 (640x426)

 

I et hjørne av stua har det mest sannsynlig vært en vannlekasje, for en firkant av gulvet var sagd vekk og erstattet med andre  tilfeldige gulvplanker.  Antagelig ble det gjort da parketten ble lagt for det så ikke ut som det hadde vært så nøye.

 

IMG_9590 (640x489)

 

Vi fjernet plankene, og under kom 100 år gammel leire fram. Det var det de brukte som isolasjon i de dager. Leiren ble trillet ut  i trillebår og etter en grundig støvsuging kom muren til syne. Vi skal legge ned papp og isolasjon, så legger vi ny gulvplank, pusser og sparkler før vi maler over.

 

IMG_9595 (640x427)

 

Det vi skal ha til stue, har egentlig vært to stuer og en liten gang. Det ser man tydelig på fargene på gulvet. Den grønne fargen er overmalt og under der er en rød farge. Vi har bestemt oss for å gå for fargen til høyre på bildet under. Fargen er orginal og vi har funnet koden. De andre gulvene er mørk rød eller rødbrun. Men vi syntes denne brun-grønne fargen er veldig spennende.

 

IMG_9587 (437x640)

 

Først var valget på den helt utelukkende og ikke til vurdering en gang. Helt i starten tenkte vi jo å legge parkett, Men så ombestemte vi oss. Vi har jo tatt vare på et gammelt paneltak, panelvegger, så da må vi også ta vare på gulvet. Så det blit nå malt i en farge som jeg har kommet til å like mer og mer. Pluss at den spiller seg i lyset. Noen ganger er det grønnskjer i den, andre ganger gul og noen ganger brun. Herlig farge egentlig.

Nå er det jo veldig lite flaterende interiørbilder denne gangen. Har prøvd å lokke dere til bloggen med det øverste bilde av tømmerveggen, men sjekk det støvete gulvet….

Jeg har lovet Tore at jeg også skal vise noe av arbeidsprosessen. Han savner nemlig det i min bunke med interiørbilder. Det er mye fint i puter og gardiner sier han, men hvordan har de løst det bygningstekniske ? Jeg er enig med han, men noen blader er flinkere enn andre på det. Og kanskje er noen blogger det også.

Nå har iallefall JEG gjort det.

6 kommentarer:

 1. Så heldige dere er som kan beholde tregulvene. Vi må dessverre bytte noen av dem, de er for utrygge å gå på. På kjøkkenet nede har det vert vannskader, så der må alt byttes. Dessuten så skal vi prøve å få inn et lite toalett/ bad i huset. Huset (den eldste delen) er fra midten av 1600 tallet, og vi vil beholde mest mulig originalt. Men, vi trenger et toalett. Utedoen er litt kald...

  Veldig greit med litt i prosessen bilder, spesielt for oss som snart skal gjennom det.

  Ha en flott dag.
  klem

  SvarSlett
 2. Veldig flott med gamle tregulv :) her er de fleste i 1. etasje alt bytta ut, og vi tok de to siste.. Var rett og slett for ødelagt til at det går.. men i 2.etasje er de fine :) Vi har lagt parkett over ett gulv, angrer jo på det i dag, men det likker jo under der :)

  Fargen var kjempeflott!

  Bra å vise frem litt underveis også :)

  SvarSlett
 3. Vi tok av laminaten i hele andre etasje og malte de gamle gulvene i vinter. på badet har vi også båret ut masse vis med kg med leire og småstein. Vi la inn vannbåren varme der og fliser der da. Det var litt av en jobb :)

  Nyt dagen klem fra Monica

  SvarSlett
 4. Det blir spennende å se! Gamle tregulv er det beste, synes jeg. Og så liker jeg godt å se bilder av arbeidsprosessen. Det kan man lære mye av og bli inspirert av. Og morsomt å ha for dere til senere :)

  SvarSlett
 5. Stilig farge, artig med noe som ikke alle andre har :-))

  SvarSlett
 6. Vi holder også på med oppussing av et gammelt hus, og fargevalg til gulvene står for tur. Den blågrønne fargen til venstre i bildet hadde vært perfekt til det ene rommet vårt. Du har ikke tilfeldigvis en fargekode på den? :-)

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.