torsdag 10. juli 2014

Roser og stell

 

 

Da vi kjøpte Bergheim for to år siden var jeg overlykkelig over å finne flere rosebusker her. Vi hadde plantet et par roser på Bjørkly også men de ble ikke så imponerende akkurat der de sto å kuret inn mot husveggen.

 

IMG_0353 (640x427)

Her på Bergheim sto derimot denne rosen og blomstret til langt utpå høsten. Rosene er dyp røde og kommer i klaser. Jeg aner ikke navnet på denne så hvis noen kan hjelpe meg blir jeg glad. Ifølge en bok om roser som jeg har, likner den mest på rosen med navnet “Santana” som blomstrer fra juli til oktober og har klaser med 5 til 8 knopper og det stemmer bra med denne.

 

IMG_0355 (640x427)

 

Hurdalsrosen derimot vet jeg godt navnet på. Den har blomstret villig både i fjor og i år til tross for en tørr vinter uten snø og med mye vind. Jeg beskjærte den ganske kraftig i vår og var derfor spent på om det kom noe og det gjorde det.

 

IMG_0357 (640x427)

 

Dette rosetreet står ved siden av hurdalsrosa og har hvite roser med gulaktig knopp og dufter ganske sterkt. I roseboken passer den best til beskrivelsen “Scneewittchen”  ( Iceberg)  som sterk lukt  og kan bli opp til  120 cm men  tips mottas med stor takknemlighet hvis noen kjenner den igjen

 

IMG_0354 (640x427)

“Hurdalsrosen” og “Scneetittschen” (?)

 

IMG_0359 (640x471)

 

Denne rosen vet jeg heter “Bonica” for det står det på lappen rundt stammen. Den har jeg fått av en pasient og er den aller beste bekreftelsen jeg kan få på det arbeidet jeg gjør. Det virkelig varmer mitt hjerte så denne rosen vil nok få ekstra stell.

 

IMG_0361 (640x427)

 

Foran huset står også noen busker med Nyperoser. Jeg er veldig glad i duften fra nyperoser men akkurat denne typen er ikke den som dufter sterkest. I boken er  “Labradorrosen”  den beskrivelsen som passer best til denne.

 

IMG_0363 (640x427)

 

Så til årets lille “tragedie” Rododendoene, de kom ikke med blomster i år. Likevel ble vi glad for at de kom med nye blad og overlevde vinteren. De ble pakket inn i siste liten som en nødhjelp da vi så at de begynte å kure.Det er nok tørt vær og vind som satte dem litt ut men de overlevde, og det er i det minste en trøst så får vi heller håpe på blomster til neste år.

Jeg er har aldri hatt noe særlig med rosebusker tidligere og er derfor litt urutinert når det gjelder stell. Jeg beskjærte alle unntatt nyperosene i vår og ble belønnet med enorme mengder med knopper, som nå begynner å springe ut men hva gjør jeg for at de skal blomstre lengst mulig ? Hvor ofte skal jeg gjødsle og hva skal jeg gjødsle med ? Alle tips av interesse.

Så fikk jeg noen spørsmål om hvordan det gikk med Kairo på Løten.

 

10530817_10152304127750787_7458033780430390011_n (400x191)

 

Han gikk alene i klassen og ble dermed klassevinner. Utstillingen var etter tyske regler, derfor ble han premiert med Sg som står for Sehr gut  og som er den høyeste premieringen en hund uten bruksmeritter kan få. Dermed ble det Sg1, pokal, flott kritikk og omtale, bedre kan det ikke bli.

2 kommentarer:

 1. Heldig du som har så mange gamle roser i hagen din.
  Her var det ingen roser da vi kjøpte, og lite som overlever
  vinteren. Har tre forskjellige slag som har overlevde to vintrer nå,
  tror jeg. Håper de klarer seg fortsatt. Har lyst på mer, men lurer
  litt på hva jeg skal satse på.
  Gratulerer med flott plassering på Kairo.
  ha ei riktig god helg :)

  SvarSlett
 2. Flotte roser hos deg. Det er pent, og hører liksom med på en landlig gård.
  Hos meg er det bare en levende rose igjen og den blir somregel full av lus...
  Men så har jeg jo mengder med nyperoser alle steder rundt meg så jeg får
  være fornøyd med det. Så gøy med beste utmerkelse til Kairo da. Han hadde jo
  kommet til å fått Sg selv om det hadde vært flere i klassen, for han ser usedvanlig
  staselig ut. Kos dere i sommervarmen.
  Klem fra Marit

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.