søndag 15. januar 2017

Snøvask filleryene.Da jeg vokste opp bodde besteforeldrene mine i nabohuset, jeg vokste opp på Værøy i Lofoten. Som navnet tilsier er det mye vær der, det er ingen selvfølge at  det laver ned med snø vinterstid. Det som kom blåste ofte til havs med første og beste kuling, for de kom med jevne mellomrom. Jeg husker likevel at min bestemor "renset" filleryer eller matter som vi kalte dem, og tepper i snøen når den en sjelden gang ble liggende og gradestokken viste minus.
Det beste er å legge dem ut når det er frost og tørr snø, da er det ikke så nøye hvor lenge de ligger. De kan ligge et par timer eller hele dagen. Men været kan skifte fort så det er lurt å ta de inn for natten, med mindre man vet at det ikke blir mildt. Da blir mattene våte og tunge og må tørkes før de taes inn igjen.

Hvis det snør, er det ingen fare at de snør ned hvis man vet hvor de ligger. Er det oppholdsvær kan man enten snu dem eller måke snø over så de blir renset på begge sidene. Før man tar de inn,  må de ristes / bankes godt. Da forsvinner rusk og rask og man kan legge dem rett på et nyvasket gulv.
Det er en fantastisk måte å rense/ lufte matter på. Det lukter friskt og rent og jeg syns fargene kommer enda bedre fram. Om de er pittelitt fuktig, så gjør ikke det noe, de tørket fort.

Vi er nå kommet til midten av januar og dagen er merkbar både lysere og lengre. Det er ingen tivil om at vi nå er på rett side av sommeren. Jeg liker vinteren når det er kuldegrader og snøen dekker landskapet og gjør det lyst og rent, så jeg trives i den årstiden vi er i. Men  de siste årene har vært så som så med tradisjonelle vintre. Det laver ned en halvmeter så går det over til regn, og vi er velsignet med 20 cm sørpe til alt er borte igjen og det er mørkt, svart og vått.
Men enn så lenge nyter vi vinterdagen og at den bringer oss videre mot vår og sommer.

Hjemmelaget bål panne av en bål kurv og teltstenger fra overskuddslageret til forteltet.


2 kommentarer:

  1. Dette brukte min bestemor også å gjøre, og såvidt jeg husker brukte hun også å koste dem med snø for å rense dem. Takk for at du friska opp hukommelsen når det gjelder dette husmortipset, nå er det perfekt snø her så jeg tror jammen at vi skal teste det på noen av mattene våre. (",)

    SvarSlett
    Svar
    1. Se der ja. Jeg husker også at de kosta snø på tepper hvis det var oppholdsvær. Bare prøv det var forfriskende. 😊👍

      Slett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.