søndag 12. juni 2016

Værøy i Lofoten


I slutten av mai var jeg en tur på Værøy, min hjemkommune. Her bor mine foreldre og brødre med sine familier. 




Mosken, midt mellom Værøy og fastlandet i Lofoten. Menneskestrømmen går her, beskrevet av både Petter Dass og Edgar A Poe. Selve malstrømmen oppstår som følge av at tidevannet flyter inn og ut mellom Norskehavet og Vestfjorden. Midt mellom flo og fjære dannes strømvirvler som følge av at strømmen skifter retning. Høydeforskjellen på havflaten innenfor og utenfor kan bli opptil 4 meter. Farten har blitt anslått til å kunne bli opp mot 6 knop, men det har ikke vært gjort gode og nøyaktige målinger av strømmens hastighet. Det er derimot blitt bekreftet at skip med 10 knops fart ikke har kunnet avansere. Retning og fart avhenger også mye av vær- og vindforhold.






Moskstraumen er kjent som en av de kraftigste havstrømmene i verden og har opp gjennom historien blitt omtalt i forskjellige litterære verk: I europeisk litteratur om geografiske emner fra 1600- og 1700-tallet ble det påstått at strømmen gikk inn i en underjordisk tunnel mellom Norskehavet og Bottenviken mens samtidige norske diktere ga mer nøkterne skildringer basert på observasjoner. Futen Erik Hanssøn Schønnebøl omtalte Moskstraumen som så stri og kraftig «at landet og jorden skjælver deraf, husene rystes deraf». De verdenskjente forfatterne Edgar Allan PoeJules Verne og Petter Dass brukte alle disse kildene da de skrev sine fortellinger om malstraumen i Lofoten. I Jules Vernes En verdensomseiling under havet ender «Nautilus» og kaptein Nemo i Moskstraumen. Straumen er også nevnt av Captain Ahab i Herman Melvilles Moby Dick.

( Kilde Wikipedia )





Røssnesvåg Fiskevær var et av landets største fiskevær. I sesongen var det flere tusen fiskere innom her. Og bare langs veistumpen på ca. 100 meter ned til bryggene lå det tre butikker, to bakeri og et apotek.Restaureringen av de mange gamle husene har også gitt folk på Værøy ny historisk informasjon. Informasjon som var på nippet til å gå i glemmeboka. Blant annet det at vi har hatt kongebesøk her på øya. Det hadde vi i 1910, da Kong Haakon var på besøk. Jeg har til og med fått gravd fram trappa han gikk på opp fra panserskipet Norge, og opp til væreieren for et glass vin. Trappa har fått sin egen lille innramming her. 
(Kilde: Avisa Nordland )
 Bygningene er satt i stand  og eies av en gammel klassekamerat av meg, som gjennom 16 år har tatt for seg bygning etter bygning og gjort stedet til et skattekammer og en attraksjon for både øyas befolkning og folk utenfra.



Skarsvollsanden, ligger på vei mot Nordland, den nordlige siden av øya. Her får man nesten sydlandsk stemning selv om vannet ikke er av like sydlandsk kvalitet med tanke på badetemperatur. Men vakkert er det og en yndet strand og farte til.





  Til slutt Mosken igjen med Lofoten i bakgrunnen badet i midnattsol, på denne tiden går ikke solen ned og på finværsnetter skinner solen døgnet rundt.Den forsvinner riktignok bak fjellet en stund.

Turistguide:

http://www.varoyrhs.com/it/turistinfo/Turistguide2013_norsk.pdf


3 kommentarer:

  1. Ja det er flott i Lofoten.
    Fint at noen ser verdien i å ta vare på
    gamle bygninger.
    Ønsker deg ei god ny sommeruke :)

    SvarSlett
  2. Så vakkert!
    Tror jammen ikke det finnes noe finnes noe vakrere land enn Norge :)

    SvarSlett
  3. Det er så vakkert der!
    Tenker det blir en tur utover mot Lofoten i høst.
    Ha en fin tirsdag.
    Klem Christina

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.