fredag 6. oktober 2017

Stua på Bergheim, steg 2


I dette innlegget skal jeg vise de første grepene vi gjorde etter at vi hadde kjøpt Bergeim. Vi hadde jo skjønt at det kom til å bli mye arbeid, men i ettertid ser vi at det ble forferdelig mye mer enn vi trodde...

Bildet under er fra salgsannonsen og FØR den fatale vannlekkasjen. Da vi var på visning så det sånn ut, men i tillegg hadde takplater svellet opp og
løsnet. Noen hadde falt ned og noen hadde løsnet og hang ned fra taket. Parketten hadde også svellet opp under gulvbelegget og reist seg tvers gjennom hele rommet.

Stolpen midt i rommet var satt opp der tømmerveggen var tatt vekk for å utvide stua på 70 tallet. Den var ikke solid nok og hadde ført til at andre etasje hadde seget ned flere cm. Vi måtte åpne gulvet, støpe ny krone på muren og sette opp nytt reisverk. Vi jekket opp taket  og fikk veggen tilbake i "vater"
Ikke bare en, men hele to bærevegger var fjernet. Vi skjønte fort at skulle huset skal stå i 100 år til, måtte veggene opp igjen. Det måtte bli grunnlaget for hvordan rom inndelingen skulle bli på Bergheim.Vi hadde sett på gamle bilder at det hadde vært en dør og det ønsket vi å tilbakeføre. Planen var hele tiden å rive utbygget som ikke passet til huset i det hele tatt, vi måtte derfor ha fasaden i tankene hele tiden mens vi holdt på inne. Vi laget åpning i veggen til to vinduer, et på det som skulle bli nytt kjøkken, og et i stua. Vi satte også inn en midlertidig dør. Nå begynte vi å ane hvordan huset hadde sett ut da det ble bygget.
Vi overtok Bergheim i august 2012, og da det lakket mot jul hadde vi revet ut all materiale som vi ikke skulle ha. Med masse grønnsåpevann og enkle midler, prøvde vi å gjøre det litt koselig rundt juletider samme år. Jeg vasket de gamle tregulvene som vi fant under lag på lag med plast, plater, parkett, ny plast og gulvbelegg. Vi hadde dårlig med kontakter pga all rivingen, så jeg gikk til innkjøp at flere messinglysestaker på bruktbutikker for å få litt lys i stua.

 Og rett før jul, etter flere måneder med riving, tok vi det første steget i oppbyggingen. Vi hadde pusset en tømmervegg og malt den i gustaviansk blå, dette skulle bli kjøkkenet på Bergeim. I mellomtiden gjorde to vegglysestaker og en fillerye sitt for å bidra til nostalgisk, gammeldags førjulsfølelse.

Før vi begynte inndeling av rom, ville vi ordne taket. Vi fant det gamle taket i perlestaff panel helt intakt. Til tross for merker og sår av spiker og riving ville vi ha det tilbake som det hadde vært. Vi tenkte ikke så mye på alt arbeidet, men hadde mest fokus på hvor fint vi trodde det kom til å bli.
Det blir tema i neste innlegg, så følg med, følg med.


1 kommentar:

  1. Det er kanskje bra at man ikke vet hvor mye arbeid det EGENTLIG blir når man begynner. (",) Her hadde dere jo to store tilleggsutfordringer, den ene takket være noen dårlige valg ved ei tidligere oppussing. Det var bra for huset at dere kom.

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.