onsdag 11. oktober 2017

Berges det som berges kan...

Taket

Taket i alle rom i  første etasje hadde takplater, i stua var noen av disse løsnet og falt ned. Under plast skimtet vi en flik av et gammelt paneltak, og jeg håpet vi ville finne det gamle taket intakt under. Da plater var revet og kastet ut åpenbarte det seg. Hele tre rom hadde paneltaket intakt og jeg kjente gleden langt inni hjerterota. Noe annet enn å restaurere taket var aldri på tale.Først måtte vi fjerne spiker og lekter som var spikret fast for å feste platene som hadde vært der. Deretter ble det vasket, skrapet, vasket og pusset i flere runder.
 For å tette de største sprekkene brukte vi acrylmasse. Ved å stryke over med våt svamp, forsvant sprekkene på en naturlig måte. Deretter ble det grunnet og malt to strøk. Nå, fem år etterpå er det nye sprekker, men vi har ikke gjort noe med det enda og tenker at det muligens er en del av sjarmen med gamle hus.


 (Taket er ikke buet som man kan få intrykk av på bildet over, det er feil objektiv på kameraet mitt som gjør det)


I den delen av kjøkkenet som spiseplassen er, måtte bi legge nytt paneltak, der var det gamle fjernet og nye plater satt opp. Vi fikk laget likt panel i samme bredde for at det skulle bli likt. Forskjellen på de takene som er restaurerte og det nye, er at det gamle taket viser sin historie, mens det nye er rent og uten spor av levd liv. Men jeg er ikke klar for å gå

2 kommentarer:

  1. Det er veldig fint å kunne bruke mest mulig av det opprinnelige, skikkelig flaks at det var så mye igjen av det. Sprekker blir det nok uansett, tre er jo et levende materiale. Ekstra artig at det faktisk er mulig å lage kopier av gammelt panel dersom man ønsker det. Synes det ser veldig riktig ut i deres hus med slike tak. :)

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.