mandag 29. oktober 2012

Kos på Bergheim

 

 

Lørdag kveld dro vi til Bergeim med et lass grus på en tung henger. Det endte som det måtte. På såpeglatte veier, bratt bakke, klarte ikke bilen å dra hengeren og den havnet i grøfta. Vi måtte ha bilberging for å få hengeren med oss videre. Men vi kom oss fram til slutt. Søndag morgen satt vi lenge og bare nøt stillheten. Vi så våre naboer dra til kirken, mens vi drakk kaffe og pratet om dagens gjøremål. Men så utpå formiddagen startet vi arbeidet.

Tidligere eiere har revet en hel yttervegg med tømmer som hadde bæring. Denne veggen må vi ha opp igjen, ellers kommer hele andre etasje ned. Et utbygg fra 70 tallet skal rives bort og ny vegg skal opp, men vi var nødt til å støpe nytt fundament først, for at dette skal bære.

Etter støpingen så det ikke ut i huset. Trillebåren med sement ble kjørt ut og inn og gjennom hele huset til stua. Derfor vasket vi alle gulvene i  etterpå, og gjorde det litt koselig før vi reiste hjem Søndag kveld.

 

IMG_8192

 

På bildene ser dere de orginale gulvene. Vi har i flere omganger tenkt at vi skulle ta vare på disse gulvene, og male dem opp på nytt. Men prosjektet blir så omfattende at vi har bestemt oss for å la det være foreløpig, Vi legger heller et klikkergulv oppå. Da har vi muligheten til å gjøre noe med det senere, hvis vi vil.Ellers vil dette ta ganske mye lengre tid. De gamle gulvene blir liggende under føreløpig. Først må tak og vegger tas.

 

IMG_8194 (640x399) (2)

 

Gulvene er malt med linoljemaling. Er det noen som har erfaring med restaurering av slike gulv ? De er også fulle av spikerhull, og har store “sår” her og der.  Vi tar gjerne i mot tips til bevaring av gulvet hvis noen har.

Bildene over viser det som egentlig har vært to stuer. Det kommer til å bli et skille mellom disse rommene, men åpningen blir nok større enn den orginale. Vi har revet en halv vegg ved ovnen for å få varme inn i begge rommene. Planen videre er å åpne til det som er kjøkken i dag. Åpningen er nisjen i tømmerveggen, mellom stolene, som vises best på det øverste bildet. Tømmerveggen skal pusses og evt beises. Panel i tak og vegger skal vi prøve å bevare. Men det må spakles og pusses en god del. Det som er kjøkken i dag blir spisekjøkken. Det blir altså en del av kjøkkenet, men det skal være der man spiser. Ny innredning blir i et rom som nå er endel av stuen, men som fra tidligere var et kammers.

 

IMG_8190 (640x640)

 

Siden vi har valgt å ta hele renovasjonsjobben selv, må nok jeg også ta i et tak. Her stappes det sement mens Lilleprinsen sjekker at jobben blir forskriftsmessig gjort..

 

IMG_8185 (640x397)

 

Tidlig Søndag morgen lusket skogens konge forbi. Vi så også Rådyr, så det er ingen tvil om at vi lever midt i naturen.

4 kommentarer:

 1. Dåkker e bærre tøff som klar og gjør så masse i helgen. Men det blir vel kjempekoselig på Bergheim etter hvert :-) Blir spennende og se etter hvert. Ny vekka gitt :-)

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar på bloggen min! Så mye koselig det var å se hos deg. Vil legge link til deg på blogglisten min. FLOTT med tømmervegger i stua. Ser så lunt og fint ut. Vi har også et gammelt hus, fra 1886. Er en del tømmervegger her også, vi har også snakket om å ta fram noe i stua, det er panel der nå. Virkelig sjarmerende hos deg.

  SvarSlett
 3. Takk for besøk av deg på strikketur. Har kosa mæ her hos deg , bladd og bladd laaaaaaaaang tilbake , kjempe trivelig. Sannelig har dere litt holde på med , men fint blir det nok når alt er på plass. Kos deg med de siste dagene av oktober!

  SvarSlett
 4. Flott å kunne se både elg og rådyr fra husvinduene.
  Ja det er litt av en jobb dere har å gjøre.
  Men det kommer til å bli kjempeflott.
  Spennende å se hvordan det blir.
  Ønsker deg ei riktig god uke :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.