tirsdag 6. januar 2015

Ærlig talt Halvor Bakke !

 

 

Vi er forskjellige, har ulik smak og påvirkes av ulike ting. Tradisjoner endres, noen blir borte, noen byttes ut med nye tradisjoner. Men da jeg leste at selveste Halvor Bakke mener jeg er lat hvis jeg ikke har kastet ut jula til 1 januar, kjenner jeg at mitt nord-norske temperament uten omsvøp kan sammenlignes med bygdas rakettoppskyting samme dag, LAT ?????

 

2339633

Foto: Alf Ø Støtvig, VG

“ Nyttår. Hør på ordet. Det er et nytt år. Da er det nye muligheter og julepynten skal ut ved nyttår. Altså senest 1. januar. Hvis man ikke gjør det tenker jeg at man faktisk er lat, og at man ikke gidder ta seg bryet med å ta bort pynten”, sier interiørekspert Halvor Bakke til VG. Videre sier han at han føler seg provosert hvis han ser julepynt etter 1 Januar.

De lærde strides om det er trettendag eller tjuendedag jul som er slutten, forteller museumskonsulent Kirsti Krekling på Maihaugen. Museet holder selv på den eldste tradisjonen, og arrangerer utkasting av jula på søndag. Den eldste tradisjonen er at jula skal kastes ut tjuendedag jul. Da begynte arbeidsåret igjen for arbeidsfolket som for eksempel skogsarbeiderne. Det var ikke lov å gjøre mer enn høyst nødvendig før dette. Men i dag begynner folk å jobbe igjen 3. dag jul, så det har jo forandret seg, sier Krekling. Det at vi har to dager å forholde oss til henger sammen med at vi byttet kalender på 1700-tallet, og dagene ble flyttet 12 dager tilbake. Fra gammelt av ble tretten dag jul kalt den gamle juledagen, og nyttårsaften var tyvende dag jul, hvor "Sankt Knut jager jula ut". Med bytte til den gregorianske kalenderen, ble dagene flyttet tilbake etter jul. For enkelthets skyld ble den gamle tyvendedagen flyttet til trettendag jul i stedet for den tolvte, siden 6.januar også er hellige tre kongers dag, og en gammel kirkelig festdag. Så da er spørsmål hvilke tradisjoner en vil følge. Men tjuendedag jul er det definitivt slutt på jula, sier Krekling.

Så da holder jeg godt om tradisjonen og jula noen dager til. Når sant skal sier så forsvinner jula litt og litt for hver dag men juletreet skal få stå til 20 dag jul. For meg er tradisjon viktigere enn trend så på ekte nissemorvis: “og sånn er det med den saken”

 

Glædelig_Jul,_ca_1910

6 kommentarer:

 1. Det må jo være et utrulig dumt utsagn av Mr. Bakke. Jeg kaster gjerne juletreet ut rett over nyåret sjøl, men det er av den enkle grunn at det da drysser så fælt at det ikke er pent lenger. Litt sløv med vanning her... Resten av julepynten tar jeg vekk sånn pø om pø, og i år står alt det andre framme enda... Før forholdt jeg meg til 13. dag, men nå tar jeg det som det passer Så en gang mellom 01. jan og 13. dag jul forsvinner det somregel ut her. Flott at du skrev litt om hvor tradisjonene med å rydde ut jula på disse dagene kommer fra.
  Klem fra Marit

  SvarSlett
 2. Ille at VG prioriterer dette fremfor viktigere saker. Mannen er historieløs. Han kan umulig vite det du skrev, og som burde være allmennkunnskap. Problemet ligger jo i interiørtrenden som starter jula i slutten av november.

  SvarSlett
 3. dette så jeg også, utrolig teit. pluss at det er jo forskjellige grunner til at jula ikke er ut.. Jeg har hatt 48 timers hjemme-eksamn.. Og huset lider under det, og har virkelig IKKE prioritert julepynt, når jeg napt har satt på oppvaskmaskina de siste dagene...

  Men nå er eksamen over, og jeg har FLERE interiørsprell på gang, gleder meg!

  Nei, folk får ha de tradisjonene de vil, uten at andre skal legge seg oppi :) Og da mener jeg både når jula kommer inn og ut av huset :)

  Ønsker deg en god dag

  SvarSlett
 4. Ja skal vi gå sammen om å være "late" ? hehe.
  Nei her varer jula til et stykke ut i januar. Dagen
  er ikke så fastsatt, men som regel er det noe pynt igjen
  helt til 20.dag. Vet ikke om jeg orker å ha alt ute
  til helga i år, har vært sjuk, og er ikke helt bra enda,
  så da får heller juletreet stå litt lenger. Har heller ikke
  en masse rødt fremme, bare noen julekuler.
  Skal forresten på juletrefest i morgen.
  Sliter litt med å finne motivasjonen til det, men det
  skal gå bra det også.
  Ha en fortsatt god "lat" dag :)

  SvarSlett
 5. He he, her har vi latt oss fyre lytt opp av samme mann vi to. Halvor Bakke gjør hva han vil for min del, men tabloide personkarakteristikker der alle skjøres over en historieløs kam synes jeg ikke noe om! (",)

  SvarSlett
 6. Tragisk tenk å utale seg sånn
  og som nevnt over her i VG
  jaja vi gjør heldigvis som vi vill
  arti lesnig du delte med oss her fra gameltid
  kos deg
  klem Eli:)

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.