mandag 6. november 2017

Gulvet .Gulvet på Bergheim ble en spennende reise. Da vi kjøpte hadde det løftet seg tvers gjennom hele stua, det så helt merkelig ut. En ting var helt sikkert, vi måtte rive for å se hva som var under og hvordan det så ut.
Utgangspunktet bar gulvbelegg, under det fant vi et lag med papp, under det igjen fant vi parkett og det var den som hadde svellet. Den hadde utvidet seg og blitt brutt opp midt i stua. Heldigvis fant vi et noenlunde intakt plankegulv under der igjen.Da vi hadde revet ut belegg og parkett, fant vi også ut hvordan den opprinnelige rominndelingen hadde hvert.  Hvert rom hadde hatt sin egen gulvfarge (og veggfarge). Ikke et rom hadde hatt samme farge.

Da vi var ferdig med tak og vegger, sto gulvet for tur og vi skulle bestemme farge på gulvet. Vi ville ha en av de opprinnelige fargene og valgte til slutt den karamellbrune. Eller "Sjottobrun" som de sier her i Ytre Namdal. Ikke like flatterende, så det var et dristig valg men sånn ble det iallefall. På lister fikk vi blandet en grønnfarge etter ønske. I dag har vi fortsatt dette originalgulvet i stua, men det er ikke så pent lengre. Etter at huset er isolert og har blitt tettere, har bordene tørket og det har vlitt store sprekker mellom bordene. Malingen vil ikke sitte, da det er malt med linoljemaling først, og vi gjorde den tabben å høre på "fagfolk". De anbefaler ofte det de selv selger og det ble Tre Stjerners gulvmaling som ikke sitter i det hele tatt.

På gulvet i kjøkkenet var det gamle plankegulvet fjernet og erstattet med sponplater og belegg. Da vi isolerte gulvet, la vi derfor nytt tregulv, og nå har vi bestemt at det skal bli det samme gulvet i stua. Gulvet i stua er ikke like godt isolert som resten av første etasje, så der må det forsterkes med nye gulv åser.  Når vi tar tak i det, så blir vi å bytte gulv sånn at det blir likt i begge rommene.

Men det blir nok den siste oppgraderingen vi gjør. Vi begynte i stua og når vi kommer tilbake dit er ringen sluttet forhåpentligvis.  Det vil alltid være"prosjekter" med sånne gamle hus, men da skal det være beboelig noen år framover.

2 kommentarer:

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen hos meg. Takk for besøket og velkommen igjen.